Szoftverlicenc-gazdálkodási díjjal és feladatokkal kapcsolatos kérdések

A Korm. rendelet 14/A. § (5) bekezdése alapján a licencgazdálkodás pénzügyi feltételeit biztosító szoftverlicenc-gazdálkodási díjat az érintett szervezet 

  • a DKÜ Zrt. által központosított beszerzés keretében lebonyolított szoftverbeszerzései, továbbá
  • a DKÜ Zrt. által járulékos beszerzési szolgáltatás alapján lebonyolított szoftverbeszerzései, továbbá
  • az érintett szervezet által a Korm. rendelet szerinti sajátos beszerzési módszerek (pl.: központosított keretmegállapodás) alkalmazásával megvalósított szoftverbeszerzései után köteles megfizetni.

A szoftverlicenc-gazdálkodási díj fizetésének kötelezettsége tehát azoknál a szoftverbeszerzéseknél áll fenn, melyekhez a Korm. rendelet 14. § (1) bekezdése szerinti beszerzési díjfizetési kötelezettség is kapcsolódik.

A központosított szoftverlicenc-gazdálkodás nem csak a szoftveres keretmegállapodásokhoz, vagy más keretjellegű szerződésekhez kapcsolódó tevékenység.

A Korm. rendelet 14/A. § (3) bekezdése szerint a központosított szoftverlicenc-gazdálkodási rendszer kialakításához, működtetéséhez a DKÜ Zrt. adatszolgáltatást kérhet az érintett szervezettől a szoftverlicenc szerződései adatairól, gazdálkodása körülményeiről.

A licencgazdálkodási törekvések fókuszában az egyes érintett szervezetek által nagy volumenben használt licencek vannak, melyeket nem csak központosított keretmegállapodások, hanem egyéb beszerzések keretében is be lehet szerezni.

Igen.  A Korm. rendelet 14/A. § (5) bekezdése ugyanis a szoftverlicenc-gazdálkodási díj fizetésének kötelezettségét a 14. § (1) bekezdése szerint beszerzési díjfizetési kötelezettséghez, és nem a szoftverlicenc-gazdálkodási rendszer kialakításához és működtetéséhez köti.

A szoftverlicenc-gazdálkodási díj fizetésének kötelezettsége tehát azoknál a szoftverbeszerzéseknél áll fenn, melyekhez a DKÜ rendelet 14. § (1) bekezdése szerinti beszerzési díjfizetési kötelezettség is kapcsolódik.

Nem. A szoftverlicenc-gazdálkodási díj felszámítandó a szoftverlicencek beszerzésén túlmenően a licenckövetési és licenctámogatási szolgáltatások beszerzése kapcsán is, tekintettel arra, hogy a Korm. rendelet 1.§ (4) bekezdésének 12a. pontja alapján a szoftverlicenc-gazdálkodás ezeket a szolgáltatásokat is magában foglalja.

Amennyiben gyártói listaár nem áll rendelkezésre vagy nem megismerhető, a szoftverlicenc-gazdálkodási díj mértéke a Korm. rendelet 14/A.§ (5) bekezdésének megfelelően a fizetendő beszerzési díj mértékével egyezik meg.

Megszakítás